dijous, 24 d’abril del 2008

Primer de Maig

Manifest del PSAN

La premsa econòmica de tot el món ja no pot ni vol amagar la realitat d'una crisi mundial. És ben cert que en la fase actual del capitalisme els moments de creixement i d'estagnació no segueixen els cicles marcats propis del primer capitalisme. I també ho és que, tant en els moments de creixement com en els de crisi, els salaris reals han davallat a Catalunya i al món desenvolupat en general en els darrers vint anys. La crisi, en forma de més precarització de les condicions laborals, afectarà preferentment les classes populars. La intervenció estatal, tan criticada quan es tracta de pal·liar l'explotació de la classe treballadora, es defensa sense complexos quan qui necessita una empenta és el capital privat.

Un creixement econòmic alt i sostingut esdevé per a la classe treballadora i per a la població general el marc necessari per garantir un cert benestar. Però, alhora, aquesta situació reforça el poder relatiu del capital damunt el treball, i la concentració dels mitjans de producció i de la capacitat de decisió. La concentració amplia les desigualtats econòmiques dins les societats capitalistes, i amplia l'abisme que separa i aïlla els països desenvolupats de la major part de la població mundial. Justament, els aspectes més preocupants de la crisi es troben en la caiguda del consum de les classes populars dels països desenvolupats, l’encariment dels recursos energètics i la crisi alimentària que pot agreujar-se en els països sots-desenvolupats amb l’alça de preus.

Davant de l'esgotament de les propostes reformistes o de mera gestió 'humana' del capitalisme, es fa necessari l'articulació d'un moviment obrer combatiu i solidari. Cal combinar les reivindicacions bàsiques i inel·ludibles de millores salarials i de reducció de la jornada laboral, amb una organització creixent que planti cara a les agressions patronals. Hem de denunciar també les expressions econòmiques i socials de la nostra situació d'opressió nacional (drenatge de recursos econòmics, convenis estatals que no responen a l'augment del cost de la vida). Per passar de la resistència a l'ofensiva hi ha dos elements cabdals: l'organització que aplegui les lluites dels diferents sectors i empreses i la solidaritat de tots els grups que integren la classe treballadora de tot Catalunya.

Convocatòries del Primer de Maig

- Girona: Concentració unitària COS-CGT-IAC-SEPC, amb el suport de la CUP i la resta d'organitzacions de l'Esquerra Independentista (Alerta Solidària, Assemblees de Joves, Casals, Endavant-OSAN, JAG, Maulets, MDT i PSAN). 11h30 Rambla de la Llibertat (després, manifestació pels carrers de la ciutat).

- Barcelona (Barcelonès): Manifestació unitària amb la Xarxa contra els tancaments, la Coordinadora Unitària Sindical de Catalunya (IAC, FTC, COS, OTZA, SU, CoBas, CTA, ACTUB, SF i CESA), la CGT, l'Esquerra Independentista del Barcelonès, i altres col·lectius i organitzacions sindicals, polítics, socials, de treballadores i treballadors nouvinguts, etc. A les 17h30 a la Plaça Universitat, Barcelona. Abans hi haurà un dinar popular unitari.

- Tona (Osona): Concentració, parlaments i dinar popular, amb el suport i la participació de la Unió de Pagesos d'Osona, i de les organitzacions de l'Esquerra Independentista de la comarca (Ara Independència, CUP, Endavant-OSAN, Maulets i SEPC). 12h, Parc Roqueta.

- Sitges (el Garraf): concentració unitària convocada per la COS, CUP - Sitges, Endavant-OSAN, CAJEI, Ateneu Popular de Sitges, etc.

- Vinaròs (Sénia): Concentració unitària (COS, CAJEI, Assemblea de Veïns i Veïnes Migjorn, Assemblea de l'Aplec del Sénia, Casal Popular del Sénia, CGT, etc.), 12h. Plaça del 1r de Maig. En acabant, parlaments i dinar popular.

- Castelló de la Plana (la Plana): Manifestació unitària del Bloc anticapitalista de la Plana (COS, CAJEI, Endavant-OSAN, Maulets, SEPC, CGT i PCPE), 11h. Plaça de la Independència (coneguda com la Plaça de la Farola).

- València (l'Horta): Manifestació amb bloc de la COS, amb el suport de totes les organitzacions de l'EI de l'Horta i altres col·lestius (Ara Independència, CAJEI, Endavant-OSAN, Maulets, MDT, PSAN, SEPC, Ateneu Popular la Canterella de Godella, Assemblea de Valencians i Velancianes de Montcada de l'Horta, etc.), 11h30. Plaça Sant Agustí. En acabant, dinar popular a l'Ateneu Popular, i després participació a la festa pels drets dels i de les treballadores nouvingudes i sense papers.

- Elx (Baix Vinalopó): Manifestació unitària (COS-STEPV-Fòrum Social d'Elx), amb el suport de les organitzacions de l'Esquerra Independentista de les Comarques del Sud (CUP-Elx, Endavant-OSAN, Maulets i SEPC), 10h. Plaça de Barcelona. En acabant, parlaments i homenatge als sindicalistes assassinats pel franquisme al cementiri municipal d'Elx.

IV Jornada de Treball i Economia, a Llinars del Vallès

Dissabte, 10 de maig.

Lloc: Centre Cultural Mas Bagà (Llinars del Vallès)

10:00. Eduard Lucas (FTC-IAC). "Paper del sindicalisme en la vertebració del teixit social com alternativa al capitalisme"
12:00. Elena Idoate (TAIFA, Seminari d'economia crítica) "De la plena ocupació a la plena precarietat"
14:30. Dinar

Organitza: PSAN